Naslovnica Zdravlje Dijabetes ili Šećerna Bolest

Dijabetes ili Šećerna Bolest

Dijabetes ili šećerna bolest je stanje koje se razvija kada vam je glukoza u krvi, često poznata kao šećer u krvi, previsoka. Glukoza u krvi vaš je primarni izvor energije i dobiva se iz hrane koju konzumirate. Inzulin, hormon koji proizvodi gušterača, pomaže u transportu glukoze iz hrane u vaše stanice kako bi se koristila kao energija. Ponekad vaše tijelo ne proizvodi dovoljno – ili uopće – inzulina, ili možda neće učinkovito koristiti inzulin. Glukoza tako ostaje u vašoj cirkulaciji, a ne dolazi do vaših stanica.

Dijabetes je u 2014. zahvatio 8,5 posto osoba u dobi od 18 i više godina. Dijabetes je bio izravan uzrok 1,5 milijuna smrtnih slučajeva u 2019., a 48 posto svih smrtnih slučajeva od dijabetesa dogodilo se prije 70. godine života. Dijabetes je uzrokovao porast prerane smrtnosti (smrt prije 70. godine) između 2000. i 2016. za 5%. Preuranjena smrtnost povezana s dijabetesom pala je u zemljama s visokim dohotkom od 2000. do 2010., ali je potom porasla od 2010. do 2016. Preuranjena smrtnost povezana s dijabetesom porasla u zemljama nižeg srednjeg dohotka tijekom obje ere.

Nasuprot tome, rizik od umiranja od bilo koje od četiri glavne nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti, rak, kronični respiratorni poremećaji ili dijabetes) u dobi između 30 i 70 godina pao je za 18% na globalnoj razini između 2000. i 2016.

Vrste dijabetesa

Povišen šećer u krvi povezan s dijabetesom može naštetiti vašim živcima, očima, bubrezima i drugim organima ako se ne liječi. Danas razlikujemo nekoliko vrsta dijabetesa, a one su:

 • Dijabetes tipa 1 je autoimuni poremećaj. Imunološki sustav cilja i ubija stanice u gušterači, koja proizvodi inzulin. Nepoznato je što je izazvalo ovaj napad. Ova vrsta pogađa oko 10% dijabetičara.
 • Dijabetes tipa 2 nastaje kada vaše tijelo razvije inzulinsku rezistenciju i poraste razina šećera u krvi.
 • Predijabetes se definira kada vam je razina šećera u krvi viša nego inače, ali nije dovoljno visoka da vam se dijagnosticira dijabetes tipa 2.
 • Gestacijski dijabetes definira se kao povišena razina šećera u krvi tijekom trudnoće. Ova vrsta dijabetesa uzrokovana je tvarima koje blokiraju inzulin koje stvara placenta. Svaka vrsta dijabetesa ima različite simptome, uzroke i terapije i mogu ciljati sve dobne skupine. Važno je poznavati simptome kako bismo znali pravovremeno reagirati.

Koji su simptomi, uzroci i čimbenici rizika dijabetesa?

Simptomi se razlikuju od vrste do vrste dijabetesa, ali čak postoji razlika između simptoma muškaraca i žena. Općeniti znakovi da imate dijabetes bili bi povećana glad i žeđ, gubitak težine, mutan vid, rane koje ne zacjeljuju, ekstremni umor i učestalo uriniranje.

S jedne strane, osim ovih navedenih simptoma, muškarcima se još javlja smanjena želja za spolnim odnosima, erektilna disfunkcija (ED) i neadekvatna fizička snaga. S druge strane žene uz osnovne simptome mogu iskusiti suhu kožu popraćenu svrbežom, infekciju mokraćnog sustava i gljivičnu infekciju.

Simptomi dijabetesa tipa 1 očituju se kao pojava:

 • ekstremne gladi
 • povećane žeđi
 • nenamjernog gubitka težine
 • učestalog mokrenja
 • zamagljenog vida
 • umora

Govorimo li pak o uzročnicima, liječnici nisu sigurni što uzrokuje dijabetes tipa 1. Imunološki sustav napada i ubija beta stanice gušterače koje proizvode inzulin iz nepoznatih razloga.

Čimbenici koji također utječu na razvitak tipa 1 su najčešće u našim genima – veća je vjerojatnost da ćete razviti dijabetes tipa 1 kao dijete ili adolescent, ako imate roditelja ili brata ili sestru koji boluju od te bolesti, ili ako naslijedite određene gene povezane s bolešću.

Dijabetes tipa 2 poklapa se u gotovo svim simptomima tipa 1, ali kod njega se javljaju i rane koje ne zacjeljuju i rijetko kada da će doći do neplaniranog gubitka težine. Također može rezultirati repetativnim infekcijama. To je zato što visoke razine glukoze otežavaju tijelu da se izliječi. Dotaknemo li se uzroka tipa 2, možemo reći da se ova bolest javlja u obiteljima.

Članovi obitelji dijele gene koji ih čine sklonijima dijabetesu tipa 2 i pretilosti. Naša šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 raste ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, 45 ili više godina, imate roditelja ili brata ili sestru s bolešću, neaktivni ste, imali ste gestacijski dijabetes ili imate predijabetes, prekomjerni krvni tlak ili kolesterol.

Kada govorimo o gestacijskom dijabetesu, većina žena ne osjeća nikakve simptome osim možda žeđi i pojačanog mokrenja. Smatra se da je gestacijski dijabetes, vrsta dijabetesa koja se razvija tijekom trudnoće, uzrokovana hormonskim promjenama tijekom trudnoće, kao i nasljednim čimbenicima i načinom života. Čimbenici koji utječu na razvitak istoga su prekomjerna tjelesna težina, ako ste stariji od 25 godina, dijagnosticiran gestacijski dijabetes u prošlosti, rodili ste bebu težu od 4 kg, imate obiteljsku povijest dijabetesa tipa 2 ili imate policistične jajnike.

Dakle, razlozi zbog kojih bismo mogli razviti sklonost nastajanja bilo koje vrste dijabetesa, najčešće su genetske prirode i na njih nažalost ne možemo utjecati. Ipak, postoji i puno toga što možemo promijeniti u našem načinu života što može prevenirati razvoj dijabetesa.

Kako se dijagnosticira dijabetes?

Rano otkrivanje dijabetesa moguće je uz relativno jednostavno praćenje šećera u krvi. Liječenje dijabetesa uključuje hranu i tjelesnu tjelovježbu, kao i smanjenje glukoze u krvi i drugih priznatih čimbenika rizika koji oštećuju krvne žile. Kako biste izbjegli poteškoće, također je potrebno prestati pušiti.

Test glukoze u plazmi natašte (FPG) analizira vaš šećer u krvi nakon 8-satnog gladovanja, a A1C test daje vam sliku razine šećera u krvi u posljednja tri mjeseca i oni se koriste kako bi se dijagnosticirao dijabetes i preddijabetes.

Testiranje za gestacijski dijabetes odvija se između 24. i 28. tjedna trudnoće. Vaš šećer u krvi se ispituje jedan sat nakon što popijete slatki napitak tijekom testa glukoze.

Što prije dobijete dijagnozu dijabetesa, prije možete započeti liječenje. Cilj je svakako prevenirati pojavu dijabetesa, ali ukoliko posumnjate, bolje je što prije odraditi potrebne kontrole kako bi on što manje utjecao na vaš svakodnevni život.

Koje komplikacije se mogu razviti kada imate dijabetes?

Kada razvijete dijabetes tipa 1 ili 2, brojne su popratne komplikacije koje nastaju. U nastavku ćemo vam ih ukratko navesti kako biste ih na vrijeme uspjeli prepoznati.

 • Hiperglikemija: stanje u kojem je koncentracija glukoze u krvi povišena
 • Hipoglikemija: stanje u kojem je koncentracija glukoze u krvi nenormalno snižena
 • Bolesti srca: srčani i moždani udar
 • Neuropatija: prekidanje osjeta, mišićne aktivnosti ili funkcije unutarnjih organa
 • Nefropatija: uzrok krajnjeg bubrežnog zatajenja i potrebe za dijalizom
 • Retinopatija: najčešća bolest oka kod osoba koje imaju dijabetes duže vrijeme
 • Depresija: bolest koju karakteriziraju ozbiljni poremećaji raspoloženja
 • Demencija: postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do narušavanja socijalnog i radnog funkcioniranja
 • Kožne bolesti
 • Dijabetičko stopalo: oštećenje krvnih žila i disfunkcija imunološkog sustava otežavaju liječenje rana uzrokovanih pucanjem kože

Cilj je svakako prevenirati pojavu dijabetesa, no ukoliko dođe do razvitka neke od ovih bolesti, vrlo je važno odmah ju prepoznati i ponašati se u skladu s njom kako bi ona imala što manji utjecaj na naš normalan život.

Koje su posebne komplikacije kod gestacijskog dijabetesa?

Kao što smo već mnogo puta spominjali u ovom tekstu, kontrola dijabetesa je najvažnija. Nekontrolirani gestacijski dijabetes može uzrokovati komplikacije i za majku i za bebu. Komplikacije koje se mogu dogoditi i utjecati na dojenče uključuju prijevremeni porod, veću tjelesnu težinu novorođenčeta od normalne pri rođenju, povećan rizik od dijabetesa tipa 2 kasnije u životu, nizak šećer u krvi, žuticu i nažalost nekada i mrtvorođenče.

Liječenje dijabetesa

Svakodnevnom brigom o sebi možete kontrolirati dijabetes i uživati u dugom i zdravom životu. Dijabetes može utjecati na gotovo svaki organ u vašem tijelu. Kao rezultat toga, morat ćete pratiti razinu glukoze u krvi. Upravljanje razinom glukoze u krvi, kao i krvnim tlakom i kolesterolom, može vam pomoći da izbjegnete zdravstvene komplikacije koje bi mogle nastati zbog dijabetesa.

Dijabetes se liječi raznim lijekovima koje propisuju liječnici. Neki od ovih lijekova daju se oralno, dok se drugi daju injekcijom.

Liječenje dijabetesa tipa 1 najčešće je uzimanjem inzulina. Nadopunjuje hormon koji vaše tijelo nije u stanju proizvesti. Četiri najčešće vrste inzulina razlikuju se po tome koliko brzo počinju djelovati i koliko dugo traju njihovi učinci. Brzo-djelujući inzulin počinje djelovati unutar 15 minuta, a izdržljivost mu je 3 do 4 sata. Inzulin kratkog djelovanja počinje djelovati unutar 30 minuta i traje 6 do 8 sati. Inzulin srednjeg djelovanja počinje djelovati unutar 1 do 2 sata i traje 12 do 18 sati. Dugodjelujući inzulin počinje djelovati tek nekoliko sati nakon injekcije i nastavlja djelovati 24 sata ili dulje.

Dijabetes tipa 2 neki ljudi mogu kontrolirati prehranom i tjelovježbom. Ako promjena načina života nije dovoljna za smanjenje šećera u krvi, morat ćete uzimati lijekove. Ovi lijekovi djeluju na više načina na smanjenje šećera u krvi. Možda ćete morati uzeti više od jednog. Inzulin također koriste određene osobe s dijabetesom tipa 2.

Na kraju, gestacijski dijabetes kontrolira se tako da tijekom trudnoće trebate provjeravati razinu šećera u krvi više puta dnevno. Ako je visok, prilagodbe prehrane i tjelovježba mogu, ali ne moraju biti dovoljne da ga smanje. Prema klinici Mayo, između 10 do 20% žena s gestacijskim dijabetesom trebat će inzulin za kontrolu šećera u krvi. Važno je napomenuti da inzulin nije štetan za fetus u razvoju.

Recept ili kombinacija lijekova koje vam je propisao liječnik bit će određen vrstom dijabetesa koji imate i njegovom etiologijom. Važno je striktno je se držati kako ne biste ugrozili svoj ili tuđi život.

Prehrana i tjelovježba koja je prigodna osobama koje imaju dijabetes

Liječenje dijabetesa počinje zdravom prehranom. U nekim okolnostima, jednostavna promjena prehrane može biti dovoljna za kontrolu bolesti. Također, tjelovježba, tj. tjelesna aktivnost neizostavna je sastavnica vaše svakodnevice ukoliko želite da dijabetes što manje utječe na vas.

Za početak, napravite plan obroka za dijabetičare uz pomoć svog liječnika koji će vam dati točnu listu namirnica i obroka koje smijete jesti u skladu sa svojim tipom dijabetesa. Plan obroka pomoći će vam u kontroli glukoze u krvi, krvnog tlaka i kolesterola. Odaberite voće i povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, piletinu ili puretinu bez kože, ribu, nemasno meso te nemasno ili slabije masno mlijeko i sir. Pijte vodu umjesto slatkih pića. Birajte hranu s manje kalorija, zasićenih masti, trans masti, šećera i soli. Saznajte više o prehrani općenito, a posebno o prehrani vezanoj za dijabetes.

Kao što smo već spomenuli, tjelesna aktivnost je vrlo poželjna, ako ne čak i nužna. Pokušajte barem 30 minuta vježbati većinu dana u tjednu. Plivanje i brzo hodanje također su prekrasne strategije za dodatnu tjelovježbu, a mogu biti zabavne i opuštajuće nego klasični treninzi. Ako već niste aktivni, posavjetujte se sa svojim liječnikom o vrstama i razinama tjelesnog vježbanja koji su prikladni za vas i vaše trenutno fizičko zdravlje. Posebno je važno ne preforsirati si jer važno je sve raditi umjereno, kako to isto ne bi dovelo do nepoželjnih posljedica.

Slijeđenje plana prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti mogu vam pomoći da održite ili postignete zdravu težinu. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, posavjetujte se sa svojim zdravstvenim timom kako biste razvili personaliziranu strategiju mršavljenja i kontroliranja dijabetesa.

Prevencija razvijanja dijabetesa

Dijabetes tipa 1 se ne može izbjeći jer je uzrokovan poremećajem imunološkog sustava. Neki od razloga dijabetesa tipa 2, kao što su vaši geni ili dob, također su izvan vaše kontrole. Međutim, mnogi dodatni čimbenici rizika za dijabetes su pod vašom kontrolom. Većina tehnika prevencije dijabetesa uključuje male promjene u vašoj prehrani i režimu vježbanja. Ako imate predijabetes, evo nekoliko stvari koje možete poduzeti da odgodite ili izbjegnete dijabetes tipa 2.

Svaki tjedan provodite najmanje 150 minuta kardiovaskularne aktivnosti, poput hodanja ili vožnje bicikla, već spomenutog plivanja ili možda plesa. Smanjite unos zasićenih i trans masti, kao i prerađenih ugljikohidrata. Povećajte unos voća, povrća i cjelovitih žitarica. Generalno, konzumirajte manje kalorija

Zaključno, možemo reći da prehrana sa zdravom nutritivnom vrijednosti, redovita tjelesna tjelovježba, održavanje normalne tjelesne težine i suzdržavanje od pušenja su pristupi za izbjegavanje ili odgađanje pojave dijabetesa tipa 2. Nažalost, dijabetes tipa 1 ne možemo spriječiti, ali možemo svojim životnim navikama i liječenjem spriječiti njegov značajan utjecaj na naš život.

Sljedeći članakDijabetes tip 1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Inzulin

Inzulin je hormon koji luči gušterača, a unutar gušterače taj hormon stvaraju beta stanice. Inzulin je hormon koji je odgovoran za transport glukoze iz...

Dijabetičko stopalo

Dijabetes, osobito loše kada je loše liječen, može rezultirati oštećenjem živaca i lošom cirkulacijom. Iz toga mogu proizaći čirevi na stopalima, mjehurići, nelagoda i...

Simptomi dijabetesa

Koji su simptomi dijabetesa? Većina ranih simptoma uzrokovana je većim količinama glukoze od normalne u ljudskoj krvi. Znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da...

Hiperglikemija

Visoka razina glukoze u krvi naziva se hiperglikemijom (šećer u krvi). Ona se javlja kada tijelo nema dovoljno inzulina ili kada tijelo nije u...

Što je Glukoza?

Glukoza je jednostavni šećer koji povezivanjem stvara veće molekule poput ugljikohidrata i škroba. U ljudsko tijelo glukoza se unosi hranom koja sadrži ugljikohidrate u...