Naslovnica Zdravlje Koja je normalna razina šećera u krvi?

Koja je normalna razina šećera u krvi?

Šećer odnosno glukoza u krvi igra ključnu ulogu u opskrbi našeg tijela energijom i održavanju normalnih fizioloških funkcija tijela. Glukoza se dobiva iz hrane koju jedemo, posebice iz ugljikohidrata te se oslobađa u krvotok kako bi bila dostupna stanicama za energiju. Razina šećera u krvi kontrolira se pomoću hormona inzulina koji omogućava stanica da apsorbiraju glukozu iz krvi i koriste je kao izvor energije.

Inzulin također potiče pohranu viška glukoze u jetri kao glikogen koji se može osloboditi za energiju, kada je to potrebno. Kada razina šećera u krvi poraste nakon obroka, inzulin pomaže sniziti tu razinu tako da glukoza uđe u stanice, a kada je razina šećera u krvi niska između obroka, jetra oslobađa glikogen ili pretvara druge izvore u glukozu kako bi održala stabilnu razinu šećera u krvi.

Normalna razina šećera u krvi kod odraslih

Normalna razina šećera u krvi kod odraslih može varirati tijekom dana ovisno o različitim čimbenicima, (prehranu, tjelesnu aktivnost, zdravstveni status itd.) no za većinu ljudi, normalna razina šećera u krvi obično se kreće unutar određenih raspona.

– Normalna razina šećera u krvi natašte (najmanje 8 sati posta): 3,9 – 5,6 mmol/L (70 – 100 mg/dL)

– Normalna razina šećera u krvi 2 sata nakon obroka: obično manja od 7,8 mmol/L (140 mg/dL)

Normalna razina šećera u krvi kod djece

Normalna razina šećera u krvi kod djece može varirati ovisno o dobi i trenutnom zdravstvenom stanju djeteta.

– Kod novorođenčadi i dojenčadi normalna razina šećera u krvi obično se zadržava u rasponu od 3,9 – 5,6 mmol/L (70 – 100 mg/dL). Često je niža nego kod starije djece i odraslih te varira.

– Kod djece i adolescenata normalna razina šećera u krvi obično je slična odraslim osobama (natašte: 3,9 – 5,6 mmol/L (70 – 100 mg/dL), 2 sata nakon obroka (postprandijski): manje od 7,8 mmol/L (140 mg/dL)).

Normalna razina šećera u krvi kod trudnica

Normalne razine šećera u krvi kod trudnica mogu varirati tijekom trudnoće, a potrebno ih je pratiti kako bi se identificirali rizici od gestacijskog (trudničkog) dijabetesa, oblika privremenog dijabetesa koji se razvija tijekom trudnoće i najčešće nestaje nakon poroda, a koji nosi brojne rizike za mamu i bebu, ako se na vrijeme ne dijagnosticira i ne kontrolira. Smjernice za gestacijski dijabetes mogu se razlikovati no obično uključuju mjerenje šećera u krvi tijekom trudnoće, na tašte i nakon obroka, kako bi se identificirali rizici te pružila adekvatna skrb.

– Normalna razina šećera u krvi natašte kod trudnica: manja od 5,3 mmol/L (95 mg/dL)

– Normalna razina šećera u krvi 1 sat nakon obroka: manja od 7,8 mmol/L (140 mg/dL)

– 2 sata nakon obroka: manja od 6,7 mmol/L (120 mg/dL)

Granice normalne razine šećera

Granice normalnih razina šećera u krvi nakon obroka (postprandijske) i na tašte mogu varirati ovisno o smjernicama različitih laboratorija i zdravstvenih ustanova. Također, individualne razine šećera u krvi mogu se razlikovati ovisno o dobi, zdravstvenom stanju, prehrani i drugim čimbenicima stoga se najbolje konzultirati s liječnikom ili zdravstvenim stručnjakom koji će pružiti točne smjernice i preporuke, adekvatne vašim individualnim potrebama i zdravstvenom stanju.

Kada posjetiti liječnika

Slijede opće smjernice kada biste trebali posjetiti liječnika zbog svoje razine šećera u krvi:

– Ako primijetite simptome dijabetesa poput učestale žeđi, čestog mokrenja, umora, gubitka tjelesne težine, učestalih infekcija i druge simptome visokih ili niskih razina šećera u krvi, važno je odmah konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza i utvrdio daljnji tijek liječenja. Liječnik će provesti niz testova kako bi potvrdio prisutnost dijabetesa i odredio njegov tip.

– Ako imate faktore rizika za dijabetes kao što su obiteljska povijest dijabetesa, pretilost, nedostatak tjelesnih aktivnosti ili gestacijski dijabetes, razgovarajte s liječnikom o testiranju na dijabetes.

– Ako primijetite česte oscilacije ili izvanredne rezultate, potrebno je konzultirati se s liječnikom zbog prilagodbe plana terapije.

U slučaju da imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti u vezi svoje razine šećera u krvi, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili zdravstvenim stručnjakom. Vaš liječnik će vam pružiti detaljne informacije, precizne smjernice i preporuke na temelju vašeg individualnog zdravstvenog stanja. Rano otkrivanje i upravljanje dijabetesom ključno je za prevenciju komplikacija te očuvanje zdravlja i općeg zdravstvenog blagostanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Koja je normalna razina šećera u krvi?

Šećer odnosno glukoza u krvi igra ključnu ulogu u opskrbi našeg tijela energijom i održavanju normalnih fizioloških funkcija tijela. Glukoza se dobiva iz hrane...

Top 10 zabranjenih namirnica za dijabetičare

Posljednja dva desetljeća globalna epidemija oboljelih od dijabetesa (diabetes mellitus) u velikom je porastu u Hrvatskoj i u svijetu. Dijabetes ili šećerna bolest četvrti...

Inzulin

Inzulin je hormon koji luči gušterača, a unutar gušterače taj hormon stvaraju beta stanice. Inzulin je hormon koji je odgovoran za transport glukoze iz...

Dijabetičko stopalo

Dijabetes, osobito loše kada je loše liječen, može rezultirati oštećenjem živaca i lošom cirkulacijom. Iz toga mogu proizaći čirevi na stopalima, mjehurići, nelagoda i...

Simptomi dijabetesa

Koji su simptomi dijabetesa? Većina ranih simptoma uzrokovana je većim količinama glukoze od normalne u ljudskoj krvi. Znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da...