Naslovnica Zdravlje Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo

Dijabetes, osobito loše kada je loše liječen, može rezultirati oštećenjem živaca i lošom cirkulacijom. Iz toga mogu proizaći čirevi na stopalima, mjehurići, nelagoda i infekcije. Slijedom toga, zdravstveni problemi mogu biti ozbiljni u nekim okolnostima.

Naime, infekcije u stopalu mogu se proširiti na druge organe, uzrokujući oštećenja, pa čak i smrt, a teške infekcije stopala mogu zahtijevati amputaciju od strane liječnika.

Bolest stopala pogađa gotovo 6% dijabetičara i uključuje infekciju, ulceraciju ili uništavanje tkiva stopala. Može smanjiti kvalitetu života pacijenata i utjecati na njihovu društvenu uključenost i prilike za život.

Amputacija je potrebna u 0,03 posto do 1,5 posto pacijenata s dijabetičkim stopalom. Većina amputacija počinje s ulkusima, što se može izbjeći pravilnom njegom stopala i pregledom kako bi se utvrdio rizik od problema sa stopalima.

Uzroci nastanka dijabetičkog stopala

Dijabetes, kada se ne kontrolira, dovodi do razvoja neuropatije i bolesti perifernih arterija putem kompliciranih metaboličkih puteva. Ulkusi na stopalu mogu se razviti kao posljedica gubitka osjeta uzrokovanog perifernom neuropatijom, ishemijom uzrokovanom bolešću perifernih arterija ili kombinacijom to dvoje.

Dijabetes je također povezan s Charcotovom artropatijom, stanjem koje karakterizira postupna degeneracija kostiju, zglobova i mekih tkiva, najčešće u gležnju i stopalu. Naime, Charcotova artropatija povezana s dijabetesom ima prijavljene incidencije od 0,08 do 13%, no nije bilo kvalitetnih epidemioloških istraživanja Charcotova stopala. Kombinacija neuropatije, nepravilnog opterećenja stopala, ponavljajućih mikrotrauma i metaboličkih anomalija kostiju uzrokuje upalu, što rezultira osteolizom, prijelomima, dislokacijama i deformitetima.

Sigurno je da loša briga o dijabetesu ima veliki utjecaj na ljudsko sveukupno zdravlje, a to se jednako odražava i na stopala zbog čega je vrlo bitno rano ustanoviti dijabetes i postupati u skladu s uputama liječnika kako bi se izbjegli te nepoželjne posljedice.

Simptomi koji ukazuju na dijabetičko stopalo

Simptomi dijabetičkog stopala razlikuju se od osobe do osobe i na njih mogu utjecati specifični izazovi s kojima se osoba u ovom trenutku suočava.

Ako osoba ima dijabetes, potrebno je nazvati liječnika ukoliko se pojave bilo koji od sljedećih simptoma jer oni ukazuju na dijabetičko stopalo:

 • Promjena boje kože
 • Promjene temperature kože
 • Upala stopala ili gležnja
 • Nelagoda u nogama
 • Čirevi na stopalima koji sporo zacjeljuju ili dreniraju
 • Urasli nokti na nogama ili nokti zaraženi gljivicama
 • Žuljevi ili kurje oči
 • Suha koža koja puca, osobito oko peta
 • Neuobičajen ili postojan miris stopala

Ako se pak razvije infekcija, osoba može imati i sljedeće simptome:

 1. Groznicu i osjećaj malaksalosti
 2. Temperaturu
 3. Nekontrolirani šećer u krvi, drhtanje, šok i crvenilo

Svatko s dijabetesom tko razvije znakove infekcije, osobito na stopalima, trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć.

Koje komplikacije nastaju kao posljedica dijabetičkog stopala?

Dijabetička neuropatija i periferne vaskularne bolesti značajne su bolesti koje mora redovito kontrolirati liječnik. I jedno i drugo proizvodi probleme koji mogu imati dugoročne posljedice. Ukoliko osoba ima problema s nečim od navedenog, riskira brojne komplikacije koje uključuju:

 • Infekcije kože i kostiju: manja posjekotina ili rana mogu se inficirati. One su vjerojatnije zbog ozljede živaca i krvnih žila, kao i zbog problema s imunološkim sustavom. Većina infekcija javlja se u ranama koje su prethodno liječene antibioticima. Oni se mogu koristiti za liječenje infekcija, ali teški slučajevi mogu zahtijevati hospitalizaciju.
 • Apsces: infekcije mogu „pojesti“ kosti ili tkivo, tvoreći džep gnoja poznat kao apsces. Apsces se obično liječi dreniranjem, a neke kosti ili tkiva možda će trebati ukloniti, iako su noviji postupci, kao što je terapija kisikom, manje nametljivi.
 • Gangrena: dijabetes uzrokuje probleme s krvnim arterijama koje hrane prste na rukama i nogama. Tkivo može propasti kada je protok krvi prekinut. Najčešći tretmani su terapija kisikom ili operacija za uklanjanje zahvaćene regije.
 • Deformiteti: oštećenje živaca može oslabiti mišiće na stopalima, što rezultira problemima kao što su čekićari, pandže, velike metatarzalne glave (krajevi kostiju ispod nožnih prstiju) i pes cavus ili visoki luk koji se ne spljošti kada ga pritisnete.
 • Charcotovo stopalo: dijabetes može uzrokovati da kosti stopala postanu toliko slabe da se razbiju. Također, ozljeda živca može smanjiti osjećaj i spriječiti osobu da toga bude svjesna. Ako se nastavi hodati po oštećenim kostima, stopalo će promijeniti oblik. Dakle, luk može izgledati kao da se srušio u oblik klackalice.
 • Amputacija: pacijenti s dijabetesom skloniji su ozljedama stopala i nisu toga svjesni sve dok infekcija ne nastupi zbog problema s krvotokom i živcima. Amputacija je obično najbolja terapija kada se infekcija ne može liječiti, formira apsces ili dođe do nedovoljne opskrbe krvlju što kasnije uzrokuje gangrenu.

Upravo zbog opasnosti koje nepravilno tretiranje dijabetesa ili zanemarivanje simptoma nose, važno je biti odgovoran, misliti na sebe i kontaktirati liječnika pri i maloj sumnji kako bi se sačuvalo zdravlje i kvaliteta života.

Savjeti za njegu stopala

Najveća strategija za očuvanje i njegu stopala je svakodnevno držanje razine šećera u krvi pod kontrolom. To će pomoći da se minimizira oštećenje živaca i krvnih žila i spriječi pogoršanje. Sljedeća faza je održavanje kože stopala zdravom.

Kako bi ta njega bila zadovoljavajuća potrebno je:

Svakodnevno provjeravati stopala Pregledati kožu i nokte na nogama, ima li rana, crvenila i drugih promjena, kao što su bradavice ili druga područja na kojima cipele mogu iritirati. Potrebno je provjeriti i donji dio stopala.
Održavati svakodnevnu higijenu stopala Koristiti sapun i toplu vodu. Namakanje stopala može uzrokovati isušivanje kože. Ipak zadržava se i vlaga pa je potrebno, nakon što ih se osuši, između prstiju nanijeti talk ili kukuruzni škrob. Oni upijaju vlagu koja može dovesti do bolesti.
Liječničko uklanjanje žuljeva i kurjih očiju Predebela koža stopala može iritirati i uzrokovati čireve. Međutim, ako ga se neispravno ukloni, može oštetiti kožu. Dakle, ne treba rezati kožu i koristiti ljekovite blazinice ili tekuće odstranjivače.
Noktaricom rezati nokte ravno Ako je teško podrezati nokte na nogama, ili ako su debeli ili se uvijaju u kožu, treba se javiti pedikeru ili nekoj drugoj stručnoj osobi da to učini ispravno.
Uvijek nositi dobro pripijene čarape i obuću Čak i u zatvorenom prostoru, nije preporučljivo hodati bos. Također, treba paziti da cipele budu glatke iznutra. Šav ili kamenčić mogu iritirati kožu.
Zaštititi stopala od topline i hladnoće Nanositi kremu za sunčanje na izloženu kožu i izbjegavati hodanje  po plaži bos. Također, treba nositi tople čarape umjesto da se stopala griju u blizini grijalice ili kamina po hladnom vremenu.
Održavanje cirkulacije u stopalima Kad se sjedi, potrebno je ako je moguće podignuti noge. Osim toga i tijekom cijelog dana pomicati nožne prste i kružiti stopalima.
Obavljati redoviti pregled stopala kod liječnika Čak i ako ne postoje vidni znaci na stopalima da nešto nije u redu sa , dobro je da ih pregleda liječnik ako ste dijabetičar.

Treba zapamtiti da su regulacija šećera u krvi i svakodnevna njega stopala najučinkovitiji načini za izbjegavanje velikih problema s dijabetičkim stopalima.

Prethodni članakSimptomi dijabetesa
Sljedeći članakInzulin

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Koja je normalna razina šećera u krvi?

Šećer odnosno glukoza u krvi igra ključnu ulogu u opskrbi našeg tijela energijom i održavanju normalnih fizioloških funkcija tijela. Glukoza se dobiva iz hrane...

Top 10 zabranjenih namirnica za dijabetičare

Posljednja dva desetljeća globalna epidemija oboljelih od dijabetesa (diabetes mellitus) u velikom je porastu u Hrvatskoj i u svijetu. Dijabetes ili šećerna bolest četvrti...

Inzulin

Inzulin je hormon koji luči gušterača, a unutar gušterače taj hormon stvaraju beta stanice. Inzulin je hormon koji je odgovoran za transport glukoze iz...

Dijabetičko stopalo

Dijabetes, osobito loše kada je loše liječen, može rezultirati oštećenjem živaca i lošom cirkulacijom. Iz toga mogu proizaći čirevi na stopalima, mjehurići, nelagoda i...

Simptomi dijabetesa

Koji su simptomi dijabetesa? Većina ranih simptoma uzrokovana je većim količinama glukoze od normalne u ljudskoj krvi. Znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da...