Naslovnica Zdravlje Simptomi dijabetesa

Simptomi dijabetesa

Koji su simptomi dijabetesa? Većina ranih simptoma uzrokovana je većim količinama glukoze od normalne u ljudskoj krvi. Znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da ih je teško uočiti. To posebno vrijedi za osobe s dijabetesom tipa 2. Neki osobe nisu svjesne da ga imaju sve dok ne dožive dugoročne posljedice stanja. S druge strane, simptomi dijabetesa tipa 1 općenito se pojavljuju brzo, unutar nekoliko dana ili tjedana, ali oni su i puno ozbiljniji.

Iako postoje općeniti znakovi dijabetesa koji se odnose na svaku vrstu, postoje i razlike ovisno o tipu dijabetesa. Također, muškarci i žene međusobno imaju različite simptome koji označavaju prisutnost dijabetesa.

Opći simptomi dijabetesa

Neki od simptoma upozorenja za sve oblike dijabetesa su isti, a oni su sljedeći:

 • Glad i iscrpljenost: tijelo pretvara pojedenu hranu u glukozu koju stanice koriste za energiju. Međutim, stanice zahtijevaju inzulin da apsorbiraju glukozu. Ako tijelo ne proizvodi dovoljno ili bilo koju razinu inzulina, ili ako se stanice opiru inzulinu koji proizvodi tijelo, glukoza ne može ući u stanice i onda organizam nema energije. Zbog toga dolazi do osjećaja gladi i umora više nego inače.
 • Češće mokrenje i izrazita žeđ: prosječna osoba mora mokriti četiri do sedam puta svaki dan, ali osobe s dijabetesom možda će morati to raditi mnogo češće. Zašto? Dakle, dok glukoza prolazi kroz bubrege, tijelo ju ponovno apsorbira. Osobama koje imaju dijabetes, bubrezi možda neće moći vratiti sav šećer u krvi. To dovodi do toga da tijelo proizvodi više urina, što troši tekućinu. Kao rezultat toga, dolazi do češće potrebe za uriniranjem kao i do pojačane žeđi.
 • Svrab kože i suha usta: budući da tijelo koristi tekućinu za proizvodnju urina, manje je vlage dostupno za druge svrhe. Zbog toga je moguće da dođe do dehidracije, a usta mogu postati suha. Također, svrab kože može biti uzrokovan suhoćom kože zbog dehidracije.
 • Vid je maglovit: promjene u razini tekućine u tijelu mogu uzrokovati izbočenje leća u očima. Slijedom toga dolazi do promijene oblika i nemogućnosti fokusiranja pogleda. Neplaniran gubitak tjelesne mase: ako stanice nisu u stanju proizvesti ili upotrijebiti dovoljno inzulina, može se dogoditi da tijelo gladuje i pokušava sagorjeti mišiće i tjelesnu masnoću za energiju, što rezultira brzim gubitkom težine. To je češća pojava kod dijabetesa tipa 1, iako dijabetes tipa 2 također može uzrokovati neobjašnjiv gubitak težine.
 • Sporo zacjeljivanje rana: visoka razina šećera u krvi može oštetiti neurone i krvne žile, uzrokujući poremećaj cirkulacije krvi. Kao rezultat toga, ozljede mogu zarastati polagano, a čak i manje posjekotine mogu potrajati mjesecima. Rizik od infekcija se također povećava kada rane sporo zacjeljuju.

Simptomi dijabetesa razlikuju se ovisno o tome koliko je visok šećer u krvi. Neki ljudi, osobito oni s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2, možda uopće ne osjećaju simptome. Simptomi dijabetesa tipa 1 obično se pojavljuju brzo i teže.

Rani simptomi dijabetesa

Rani simptomi dijabetesa su gotovo isti kod muškaraca i kod žena. Oni uključuju:

 • Učestalu potrebu za mokrenjem
 • Prekomjernu žeđ
 • Umor
 • Neadekvatno zacjeljivanje rana
 • Oštećenje vida
 • Suhoću usta
 • Svrab, suhu koža
 • Smanjenje težine koje je bilo neočekivano
 • Infekcije koje se često javljaju
 • Dah koji miriše voćno ili ukusno (češće kod tipa 1)

Kasni simptomi dijabetesa

Ako se dijabetes ne dijagnosticira ili se ne liječi, rani znakovi mogu se pojaviti čak i nakon što je bolest prisutna godinama. Druge indikacije i simptomi pojavljuju se nakon što je dijabetes proizveo probleme, kao što su oštećenje živaca ili krvožilnog sustava.

Komplikacije dijabetesa koje pogađaju i muškarce i žene uključuju:

 • Ekstremnu obamrlost, peckanje, bol, utrnulost ili trnce u tijelu (dijabetička neuropatija)
 • Zatajenje bubrega (dijabetička nefropatija)
 • Smeđe mrlje i druge promjene na koži
 • Ozljedu retine koja uzrokuje oštećenje i gubitak vida
 • Mučninu, povraćanje, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), žgaravicu i nadutost uzrokovane ozljedom živaca u probavnom traktu

Iznimno je važno dijagnosticirati dijabetes na vrijeme kako bi se izbjegle kasnije komplikacije koje imaju snažan utjecaj na svakodnevni život.

Koji su znakovi i simptomi dijabetesa karakteristični samo za žene?

Pacijentice s dijabetesom mogu osjećati vaginalni svrbež, nelagodu ili bol. To je zbog povećanog rizika od infekcije gljivicom Candida vaginalis. Gljivična infekcija rodnice može uzrokovati vaginalni iscjedak i bol tijekom spolnog odnosa.

Dijabetes može uzrokovati i oštećenje živaca ili probleme s protokom krvi. To može rezultirati simptomima kao što su smanjeni seksualni nagon, poteškoće u postizanju orgazma, suhoća ili nelagoda vagine i smanjeni osjet.

Nadalje, žene češće nego muškarci imaju infekcije mokraćnog sustava (UTI). Naime, dijabetes povećava rizik od UTI jer višak šećera u mokraći potiče rast bakterija.

Također, dijabetes pogađa gotovo polovicu svih žena koje imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS). PCOS je povezan s ženskom neplodnošću i rezistencijom na inzulin. Akne, prekomjeran rast dlačica na licu i tijelu, neredovite mjesečnice i stanjivanje dlaka na tjemenu također su znakovi i simptomi PCOS-a.

Razlikujemo i gestacijski dijabetes. To je vrsta dijabetesa koja pogađa trudnice. Često se otkriva između 24. i 28. tjedna trudnoće kada razina šećera u krvi postane abnormalno visoka. Kod većine žena gestacijski dijabetes nestaje nakon rođenja djeteta. Žene koje su imale gestacijski dijabetes, s druge strane, imaju veći rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Žene imaju mnogo znakova koji mogu ukazivati na jasnu prisutnost dijabetesa. Budući da su oni gotovo primarno usko vezani uz ginekološko zdravlje, trebale bi redovito raditi ginekološke kontrole.

Koji su znakovi i simptomi dijabetesa karakteristični samo za muškarce?

Određene simptome dijabetesa imaju samo muškarci. To su uglavnom seksualni problemi koji nastaju kao posljedica bolesti.

Dijabetes kod muškaraca može uzrokovati erektilnu disfunkciju (ED), nizak testosteron (niski T) i retrogradnu ejakulaciju. ED pogađa muškarce s dijabetesom u ranijoj dobi od opće populacije. Nizak T može rezultirati dodatnim indikacijama i simptomima kao što su smanjeni libido (seksualni nagon), tuga, nedostatak energije i gubitak mišićne mase.

Slično kao i kod žena, simptomi dijabetesa za muškarce vezani su uz spolne organe i hormone. Kako posljedice ne bi bile problematične, potrebno je također kontrolirati zdravstveno stanje i utjecaj dijabetesa spustiti na minimum.

Tko je skloniji razvijanju dijabetesa, muškarci ili žene?

Muškarci i žene podjednako su pogođeni dijabetesom tipa 1. Međutim, u ponekim dobnim skupinama, muškarci imaju nešto veću vjerojatnost za razvoj dijabetesa tipa 1. Adolescenti europskog podrijetla kojima je dijagnosticirana u tinejdžerskim godinama primjer su jedne od ovih skupina. Govorimo li o tipu 2, u većini istraživanih zajednica muškarci i žene podjednako su razvili tu vrstu dijabetesa.

Prethodni članakHiperglikemija
Sljedeći članakDijabetičko stopalo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Izdvojeni članci

Inzulin

Inzulin je hormon koji luči gušterača, a unutar gušterače taj hormon stvaraju beta stanice. Inzulin je hormon koji je odgovoran za transport glukoze iz...

Dijabetičko stopalo

Dijabetes, osobito loše kada je loše liječen, može rezultirati oštećenjem živaca i lošom cirkulacijom. Iz toga mogu proizaći čirevi na stopalima, mjehurići, nelagoda i...

Simptomi dijabetesa

Koji su simptomi dijabetesa? Većina ranih simptoma uzrokovana je većim količinama glukoze od normalne u ljudskoj krvi. Znakovi upozorenja mogu biti toliko suptilni da...

Hiperglikemija

Visoka razina glukoze u krvi naziva se hiperglikemijom (šećer u krvi). Ona se javlja kada tijelo nema dovoljno inzulina ili kada tijelo nije u...

Što je Glukoza?

Glukoza je jednostavni šećer koji povezivanjem stvara veće molekule poput ugljikohidrata i škroba. U ljudsko tijelo glukoza se unosi hranom koja sadrži ugljikohidrate u...